Brendan Eich rezygnuje ze stanowiska prezesa Mozilli

Mozilla Foundation
    25 marca tego roku Brendan Eich został wybrany na nowego prezesa Mozilla Foundation. Jest on znany, jako twórca języka programowania JavaScript oraz wieloletni dyrektor techniczny Mozilli. Zaraz po wyborze na to stanowisko, środowiska LGBT rozpętały burzliwą kłótnię na temat poglądów Brendana Eicha. W mediach społecznościowych rozpoczęto tzw. nagonkę na prezesa, głównie ze strony homoseksualistów. Fundacja Mozilla, w tym główna rada zachowała się dość dziwnie, bo stwierdziła że szanuje wolność poglądów, ale nie wstawiła się za nowym prezesem.

Po stronie Brendana Eicha stanęli mocno Daniel Glazman, współprzewodniczący CSS Working Group oraz Christie Koehler, członek społeczności wolnego oprogramowania i Mozilli.

A kilkanaście dni po całym zajściu na blogu Mozilli, Mitchell Baker, współzałożycielka Mozilli i jej przewodnicząca poinformowała, że Brendan Eich zrezygnował dobrowolnie ze stanowiska dla dobra fundacji i całej społeczności. Czytając dalej wpis możemy odnieść wrażenie, że homoseksualiści, którzy tak pragną wolności słowa i swobód, sami zaczynają atakować osoby o innych poglądach. Wypowiedź Pani Baker wydaje się więc czysto polityczna, i sprzeczna z zasadami Fundacji Mozilla o kulturze otwartości.