Ian Jackson rezygnuje ze stanowiska w Komitecie Technicznym Debiana

Debian

Ian Jackson złożył dzisiaj oficjalną rezygnację z bycia członkiem Komitetu Technicznego Debiana. Odbyło się to dzień po ogłoszeniu wstępnych wyników głosowania: Results for init system coupling. Ian stwierdził, że jest zbyt kontrowersyjną osobą, mimo tego, że 30-40% społeczności projekty zgadza się z jego poglądami. Dziękuję za współpracę wszystkim i życzy pozostałym członkom jak najlepszych decyzji.

• zmartwiony

Czyżby Debian przeżywał aktualne kryzys?

• Magnum44pl

Oby wyszedł z niego cało. Jest to jedna z najlepszych dystrybucji, z jakich miałem przyjemność korzystać :)

• juzek

Może Ian ma dość użerania się i planuje odpoczynek, a potem jakiś fork?

• Roman

Pewnie odejdzie jak Alan Cox i wróci po latach pisząc własny krenel U*xa na Z80 w 40 kB.

• Roman

Mówiąc krótko najlepiej mieć całą politykę i skrzeczenie społeczności Linuksowych w dupie i to okazać w swojej genialnej twórczości :-)

• bastard

Może wrócić do Canonicala bo akurat jego interesy bardziej go interesują i wszystkie jego ostatnie działania to potwierdzały.

• bastard

Ubuntowy kret nic nie zdziałał. Przez pól roku urządzał cyrk na listach mailingowych i w momencie zamrożenia wymyślił kolejne idiotyczne głosowanie. Na szczęście deweloperzy Debiana dobitnie pokazali mu co myślą o jego pomysłach i po raz kolejny jego pomysły wyrzucili do kosza.

Dla niezorientowanych:
    “Ian Jackson previously worked for Canonical and was seen as a proponent for Upstart. Ian was the one that last month called for the vote about init system coupling.”

• Pingback: Podsumowanie roku 2014 w Open Source()