Konkurs Logia – stanowisko Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania

Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania FWiOO

13 marca 2012 roku pisaliśmy nt. Kuratorium Oświaty wyklucza uczniów, którzy nie korzystają z systemu Windows, której autorem był Wolontariusz Fundacji. Chodziło o konkurs Logia zorganizowany przez Ośrodek Edukacji Informatycznej i Zastosowań Komputerów, w którym do konkursu były dopuszczone jedynie programy pracujące pod Windows. Informacja ta zawierała błędy, co wynikało bezpośrednio z nieautoryzowanej modyfikacji treści, dostarczonej przez Wolontariusza, dokonanej przez redakcję naszego portalu, jak i niewystarczająco rzetelnego zweryfikowania informacji źródłowych przez autora wpisu.

Jak możemy przeczytać na stronie Fundacji:

Fundacja nie autoryzowała tego wpisu przed jego publikacją i ubolewa nad faktem jego pojawienia się przed nawiązaniem kontaktu między Fundacją a Ośrodkiem celem wyjaśnienia wątpliwości i ustalenia stanu faktycznego. Fundacja wysoce szanuje i docenia pracę Ośrodka w zakresie zwiększania kompetencji nauczycieli oraz popularyzowania informatyki pośród uczniów mazowieckich szkół; w żadnym wypadku nie było naszą intencją nadszarpnięcie dobrego imienia Ośrodka.

Reszta wpisu na stronie FWiOO.